Co wybrać - TDI czy TFSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

No czyli 14l, to nie jest jakas tragedia, na w koncu ciezkie auto i silnik o mocy 200KM, ekstremalisci ustawili by sie po podtlenek LPG :roll:

Z tego co piszesz wychodzi mi na to, w aspekcie kosztow utrzymania, iz spalamy jakies 4l wiecej paliwa niz 2.0TDI o mocy 170KM, ktore srednio na litrze kosztuje jakies 50-60gr wiecej. Czyli 33zl vs 65zl wychodzi 2x tyle.

Cena zakupu TFSI 108800, TDI 111800 wychodzi 3 tys zl.

Skromnie liczac po jakis 10kkm TDI wychodzi na prosta i jesli ktos, nie szuka super szybkiego auta, a zalezy mu na ciut bardziej sportowym zawieszeniu wydaje mi sie ze jest to dobra alternatywa.

Zakladam, ze nikt nie bedzie chorowal na wieksza moc, ale wtedy propocje kosztow utrzymania nie powinny jakos znaczaco sie roznic.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez holl
      Spalanie - w mieście nie zejdziesz poniżej 10 l - nie ma szans, nawet nie przekraczając 2500 obr./min. i 70 km/h. Przy normalnej jeździe - 13-14, przy 200 - ok. 17l/100 km, przy 250 km/h - 23-25 litrów. Musisz się liczyć ze średnim spalaniem ok. 12 l w cyklu mieszanym.
      nareszcie cos sensownego o spalaniu, bez pieprzenia i mydlenia oczu, wlasnie tego bym sie po tym aucie spodziewal, respect!
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Jak by nie patrzeć... ten silnik ma jeszcze sporo mocy w zapasie do wykorzystania przez firmy tuningowe.

Podejrzewam, że po zwiekszeniu mocy do około 250KM spalanie nie zmieni sie diametralnie.... a sama moc też z nikad się nie bierze.

No i zasadnicza spawa... potencjometr od spalania jest pod prawą nogą.

Komentarz

• holl
          Classic
          • 2006
          • 8

Diametralnie spalanie się nie zmieni oczywiście, ale jednak. Najlepszym przykładem rezerwy mocy jest Leon Cupra. Myślę, że 250 KM to wartośc, jaką można spokojnie i całkowicie bezpiecznie osiągnąć.
          Ja jednak póki co pozostanę na obecnym poziomie spalania :lol:

pozdro
          holl

Komentarz

• cieq
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 745
            • Octavia I (1U2)
            • AGU 1.8 20VT 150 KM
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez holl
            V-max: 250 bez przeszkód (na Ultimate 98). Udało mi się ją rozkołysać do 260 km/h, ale na to trzeba dobrego wiatru i długiej prostej.
            W którymś ze starszych numerów "GT" natknąłem się na test OI RS. Redaktorzy lecieli na autostradzie licznikowe 250 i byli pod sporym wrażeniem była nawet fotka.

Co do tych 13-14l to dokładnie tyle, ile powinna spalać w mieście 200-konna turbodoładowana dwulitrówka, także

Natomiast cena RS'a TDI IMO nieco przesadzona. Chciałbym przedstawić w tym miejscu mój punkt widzenia
            2.0 TDI (140KM) 6-biegów, sedan, ~95 000
            2.0 TDI (170KM) ... ~112 000 :shock:

Panowie!!! Za te 17 000 na upartego można sobie takie mody zrobić że o jezu!!!

[ Dodano: Sro 30 Sie, 06 16:51 ]
            Co innego RS 2.0TFSI, który jest wart każdej wydanej na niego złotówki
            www.pinkbike.com

Komentarz

• holl
              Classic
              • 2006
              • 8

Musisz jednak doliczyć "xenon" w standardzie, tapicerkę "race", ESP w serii, troche drozsze felgi, pakiet skórzany w serii, czujniki parkowania (przód i tył), DSR. I może coś jeszcze.

Może i cena nie jest niska, jednak w porównaniu z innymi podobnymi furkami za te pieniądze dostajesz całkiem dużo i w całkiem dużym opakowaniu.
              A czy benzyna czy diesel - cóż - to już zależy od punku widzenia - dla mnie jeszcze wciąż RS czy GT oznacza wyższe obroty i brak klekotania :lol:

Pozdrawiam

Komentarz

• cieq
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 745
                • Octavia I (1U2)
                • AGU 1.8 20VT 150 KM
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pakiet skórzany w serii, czujniki parkowania (przód i tył) ma też Elegance, a jeżeli chcesz to za ~7000zl dokupisz sobie ESP, Xenony i 17tki...
                www.pinkbike.com

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Z tego co widze to tak jak szkoda, napisal pelen respek dla holl, tyle pali turbo benzyna i juz. Na pewno sa i tacy co za wszelka cene beda bronili tezy ze takie auto moze spalic 7-8 l tylko jedno podstawowe pytanie - to po co komu takie auto? zeby uprawiac PSJ?
                  W calej rozciaglosci zgadzam sie z MiKruS, (plum wazelinka) rzad wielkosci - osiagow - jest tak naprawde ten sam - jeden troche szybszy, drugi mniej - ale de facto - w uzytkowaniu na codzien auta sa zblizone - tylko tdi sporo tansze w utrzymaniu.

Dobrze ze ktos napisal jak jest z tym spalaniem bo teraz bez stresu wracam do szukania sti

Z drugiej strony wydajac te 110k pln na tfsi jestesmy bardzo blisko poiziomu aut ktore maja (5,9s do setki i 4x4) na dodatek pali tyle co tfsi (no moze +10-15%)
                  nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Zamieszczone przez Jabar1975
                    Na pewno sa i tacy co za wszelka cene beda bronili tezy ze takie auto moze spalic 7-8 l tylko jedno podstawowe pytanie
                    Jak patrze na wyniki spalania niektórych osób w silnikach 1.9 TDI to też mam wrażenie, że uprawiają PSJ. :diabelski_usmiech

Mi żaden dizelek nie chciał tyle palić...

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Zamieszczone przez bezduszny
                      Mi żaden dizelek nie chciał tyle palić...
                      moj pali 8 wiec nie mam sie czego wstydzic - tyle ze mam ciezkie buty (chyba dlatego ze to 45)

Komentarz

• Scenic 1.9dCi 105 KM w trasie Chełm -- Wawa --- Chełm spalał 7.0-7.7

... skodzina 7.5-8.5 wg. wskazań komputera.

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Jak patrze na wyniki spalania niektórych osób w silnikach 1.9 TDI to też mam wrażenie, że uprawiają PSJ. :diabelski_usmiech
                          Ale są tez osoby, ktorym palą dość dużo.

Ja na podstawie doswiadczen z samochodami, ktore przewinely sie przez moj dom (a raczej moich rodzicow) uwazam, ze benzynowy samochod o mocach 200 i wiecej koni pali minimum kilkanascie litrow.

Czy bedzie to 13 czy 15 to juz niewielka roznica. Ale w wartosci 10l albo i mniej, to niestety ciezko jest mi uwierzyc.
                          W jakis tam warunkach jest to oczywiscie mozliwe, ale jesli chce sie jezdzic bez stresu i dosc dynamicznie, to niestety takie sa to wartosci i nie ma IMHO bata.

BTW: Mi diesle tez dosc duzo palą, wiec w TFSI z pewnoscia lapal bym sie w dosc duzych wartosciach.
                          TDI 205PS

Komentarz

• Zamieszczone przez MiKruS
                            uwazam, ze benzynowy samochod o mocach 200 i wiecej koni pali minimum kilkanascie litrow.
                            To głównie zależy od stylu jazdy. Jeżeli kręci się silnik 1.8T do 5k obr.min to musi spalić.
                            Jeżeli zalejemy kiepskie, tanie paliwo to chcąc jechać dynamicznie musimy "głebiej naciskać" aby wykrzesać określoną moc.. a co za tym idzie zwiekszamy spalanie.

Zamieszczone przez MiKruS
                            Ale w wartosci 10l albo i mniej, to niestety ciezko jest mi uwierzyc.
                            Nikt nie mówi podając wyniki o tym jak prowadzi... i jaki ma styl jazdy. To jest jednak kluczowe.

Z moich doświadczeń wiem, że mając samochód o wiekszej mocy (np. tuningowane profesjonalnie 1.8T) mniej trzeba naciskać na gaz aby osiągnąc określona prędkość.. a to w prosty sposób przekłada się na spalanie.

Na torze w Lublinie spalanie wychodzi mi około 25 litrów...

Komentarz

• Jabar1975
                              RS
                              • 2006
                              • 3331

Z moich doświadczeń wiem, że mając samochód o wiekszej mocy (np. tuningowane profesjonalnie 1.8T) mniej trzeba naciskać na gaz aby osiągnąc określona prędkość.. a to w prosty sposób przekłada się na spalanie
                              ale pokaz mi takiego ktory majac wzmocniony samochod jezdzi nim tak jak przed podkreceniem IMO nie ma takiej opcji - dla samej radosci posiadania wiekszej ilosci rumakow sandal idzie w podloge czesciej :diabelski_usmiech

Komentarz

• Garret
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1196
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                ale pokaz mi takiego ktory majac wzmocniony samochod jezdzi nim tak jak przed podkreceniem IMO nie ma takiej opcji - dla samej radosci posiadania wiekszej ilosci rumakow sandal idzie w podloge czesciej :diabelski_usmiech
                                otóż to, otóż to! :diabelski_usmiech
                                Garret

-----------
                                Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• cieq
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 745
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AGU 1.8 20VT 150 KM
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                                  Dobrze ze ktos napisal jak jest z tym spalaniem bo teraz bez stresu wracam do szukania sti
                                  Z STI to ja bym celował w okolice 20l :twisted: bo takim samochodem po prostu nie wypada wolno jeździć!
                                  www.pinkbike.com

Komentarz

• No ale też samo utrzymanie STI bez druciarstwa troche kosztuje...

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

a co chcesz drutowac w fabrycznie nowym aucie? Dobra koniec offtopa.

Jak dla mnie to zdecydowanie lepszy wybor to TDI bo jesli roznica nie jest rzucajaca na kolana to po co przeplacac?

Komentarz

• Zamieszczone przez Jabar1975
                                        a co chcesz drutowac w fabrycznie nowym aucie?
                                        aaaaaa.... nóóóówka

To zmienia postać ))

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

holl, a powiedz (napisz) jak reaguje auto na benzyne 95 oktan? Pali wiecej i slabszy jest? Z moich doswiadczen 1.8t uwielbial roznej masci ultimate itp. no i palil na nich o litr mniej.

Komentarz

• Zamieszczone przez MiKruS
                                            Przede wszystkim, zeby sie wypowiadac, to warto miec pojecie o temacie w ktorym ta wypowiedz nastepuje.

Ja moze pojecia do konca nie mam, gdyz nie jezdzilem nigdy seryjnym TDI 2.0 o mocy 170 koni, ale mam pewne wyobrazenie o mozliwosciach takiego samochodu.

Tak sie sklada rowniez, ze jezdzilem samochodem wyposazonym w silnik 2.0 TFSI. Moge wiec smialo powiedziec, ze jesli ktos wierzy w jakies nadprzyrodzone mozliwosci tego silnika, to jest w duzym bledzie.
                                            Jest to mocna jednostka napedowa, ktora jest w stanie tchnąć dużo życia w auta klasy kompakt+, ale prosze mi wierzyc daleko temu czemus do rakiety.

Poniewaz mam mniej wiecej jakie takie wyobrazenie jak jezdzą diesle o mocy ok. 170koni, wiec mysle, ze nie bedzie naduzyciem jesli napisze, ze przepasci miedzy RS TFSI a RS TDI na dordze raczej na pewno nie bedzie.

Owszem ten pierwszy bedzie szybszy i to nie ulega watpliwosciom, ale myslenie, ze jest to auto z innego wymiaru szybkosciowego jest bledem - malo tego - uwazam, ze jest smieszne i swaidczy o braku wiedzy i/lub doswiadczenia.

Od siebie moge napisac tyle - gdyby nie szoda mi bylo pieniedzy na utrzymanie auta benzynowego, to z pewnoscia kupilbym TFSI i zmodyfikowal na jakies 250 koni.
                                            Natomiast poniewaz jestem raczej oszczedny, to jednostka TDI zmodyfikowana na jakies 200-220 koni jest dla mnie osobiscie lepsza. Do tego wcale nie bedzie zauwazalnie wolniejsza.
                                            Nie sądzę żeby ktokolwiek myślał,że 2,0 TFSI jest z " innego wymiaru szybkościowego"
                                            - rzeczywiście byłoby to co najmniej smieszne.Mało tego, uważam,że nawet myślenie ,iż ktokolwiek tak może sądzić jest śmieszne.
                                            Auto jest po prostu w miarę szybkie.

Komentarz

• MiKruS
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7976

Zamieszczone przez Kaszana
                                              Mało tego, uważam,że nawet myślenie ,iż ktokolwiek tak może sądzić jest śmieszne.
                                              Widzę, że na siłę chcesz się odgryźć.
                                              Więc doprecyzuję Ci, zeby nie bylo watpliwosci - odnioslem sie do wypowiedzi, ktore padają w tym temacie jakoby RS TFSI byl z innego wymiaru niz RS TDI, co uwazam jest nieprawdziwe.

Jasne?
                                              TDI 205PS

Komentarz

• Zamieszczone przez Kaszana
                                                Za te pieniądze i jako NOWY samochód jest naprawdę szybki.... bo co mozna kupić za 108k ?

Komentarz

• Zamieszczone przez bezduszny
                                                  Zamieszczone przez Kaszana
                                                  Za te pieniądze i jako NOWY samochód jest naprawdę szybki.... bo co mozna kupić za 108k ?
                                                  Za te pieniądze jest szybki.
                                                  Jedyne szybsze auto za podobne pieniądze to pięciocylindrowy Focus ST 220KM/320Nm.
                                                  Jednak na razie występuje w wersji tylko 3- i 5- drzwiowej ( hatchback ) przez co Octavia
                                                  góruje praktycznością.

Komentarz

• Może się mylę... ale Focus jest mniejszym autem. Tak subiektywnie....

Komentarz

Pracuję...